Puolta maailmasta ei enää jätetä huomiotta

Laiminlyödyt trooppiset sairaudet alkavat saada ansaitsemaansa huomiota.

09.12.2016   |   10:14 GMT+0100

Leismaniaasi. Chagasin tauti. Lymfaattinen filariaasi. Vain harvat teollistuneiden maiden asukkaista ovat edes kuulleet näistä sairauksista. Silti ne vaikuttavat suoraan miljardin ihmisen elämään ja uhkaavat tartuttaa miljoonia muita ihmisiä.

Maailmassa esiintyy noin 17 laiminlyötyä trooppista sairautta (NTD, Neglected Tropical Disease), joita sairastavat miljoonat kehitysmaiden asukkaat. Sairastumisriski on suurin slummeissa ja omavaraisviljelijöillä. ”Yli puolella maailman ihmisistä on riski saada tai heillä on tarttuvia laiminlyötyjä trooppisia tartuntatauteja”, Jerome B. Zeldis, lääkäri ja Celgene Global Healthin CMO:n toimitusjohtaja ja Celgenen CMO, sanoi Euroopan World Orphan Drug Congress -kongressissa vuonna 2011.

NTD-sairauksien laajasta levinneisyydestä huolimatta niiden hoidossa käytetyt lääkkeet ovat usein vanhoja, tai niillä on vakavia haittavaikutuksia. Parempi vaihtoehto olisivat lääkkeet, jotka ovat tehokkaampia, kohtuuhintaisia, suun kautta otettavia, paremmin siedettyjä, vain kerran päivässä otettavia sekä korkeita lämpötiloja ja suurta kosteutta kestäviä.

Valitettavasti NTD-sairauksien tutkimus ei saa yhtä paljon rahoitusta kuin kolmen suuren trooppisen sairauden eli HIV:n/AIDSin, malarian ja tuberkuloosin tutkimus, jota kansainvälinen The Global Fund -rahoituslaitos tukee mittavasti. Useimmat suuret lääkeyhtiöt eivät ole myöskään perinteisesti keskittyneet NTD-sairauksiin – lähinnä siksi, että se antaa investoinneille vain vähän tai ei lainkaan tuottoa.

Tilanne on nyt kuitenkin alkanut kehittyä parempaan suuntaan. Vuonna 2012 Bill and Melinda Gates Foundation -säätiö lahjoitti viiden vuoden aikana 363 miljoonaa dollaria NTD:tä koskevien tutkimusohjelmien ja lääkejakeluohjelmien tukemiseksi. Jotkin lääkeyhtiöt auttavat lahjoittamalla lääkkeitä, ja monien ihmisten uskotaan vihdoin saavan heidän kipeästi tarvitsemiaan hoitoja. ”Olen vakuuttunut, että lähes jokainen näistä taudeista voidaan hävittää tai muuttaa hallittavaksi tämän vuosikymmenen loppuun mennessä”, sanoo WHO:n pääjohtaja Margaret Chan Reutersin mukaan.

Vuonna 2009 perustetussa, Celgene Corporationiin kuuluvassa Celgene Global Health (CGH) -yksikössä tiedetään, että sairaus voi estää ihmisen toimimisen sosiaalisena ja taloudellisesti tuottavana yksilönä. CGH katsoo, että sen on oltava yhtä lailla sitoutunut myös kehitysmaiden asukkaita kohtaan ja että elintärkeiden hoitojen tarjoaminen ja terveydenhoitokumppanuuksiin osallistuminen ovat tärkeitä mekanismeja maailmanlaajuisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

CGH tekee yhteistyötä Product Development Partnerships (PDP) -kumppanien, kansalaisjärjestöjen (NGO:t), akateemisten laitosten ja muiden organisaatioiden kanssa arvioidakseen kehittämiensä kemiallisten aineiden soveltuvuutta laiminlyötyjen sairauksien hoitoon. Käynnissä olevat projektit ovat eri vaiheissa seulonnasta aina kliinisiin tutkimuksiin. Nykyisten tutkimus- ja kehitysohjelmien (T&K) kohteena ovat leismaniaasi, unitauti (HAT, Human African Trypanosomiasis), Chagan tauti, malaria, elefantiaasi (lymfaattinen filariaasi), tuberkuloosi, verenvuotokuumeet, HIV ja Kaposin sarkooma.

Talidomidista ja muista lääkkeistä saatujen kokemusten pohjalta Celgene on tehnyt yhteistyötä USAID:n (U.S. Agency for International Development), Indianan yliopiston ja AMPATH:n (Academic Model for Providing Access to Healthcare) kanssa parantaakseen ja turvatakseen elintärkeiden lääkkeiden saatavuutta. AMPATH työskentelee nyt Keniassa kouluttaakseen hoitohenkilöstöä ja parantaakseen potilasturvallisuusjärjestelmiä, apteekkien turvallisuutta ja jakelun hallintaa.

Lääkeyhtiöt tekevät yhteistyötä maailmanlaajuisten terveysorganisaatioiden kanssa varmistaakseen, että yhä useammat laiminlyötyihin trooppisiin tauteihin sairastuneet saavat hoitoa. ”Jonain vuosikymmenenä olemme ehkä tilanteessa, jossa ihmiset miettivät, onko näitä sairauksia enää syytä kutsua laiminlyödyiksi sairauksiksi”, Bill Gates sanoi vuonna 2012 järjestetyssä Uniting to Combat NTDs – järjestön konferenssissa. ”Ehkä voimme ajan myötä alkaa kutsua niitä vain trooppisiksi sairauksiksi.

Vaikka uutta toivoa on näköpiirissä, laiminlyötyjen trooppisten sairauksien nujertaminen vaatii paljon työtä. World Orphan Drug Congress Europe 2011 -kongressissa Zeldis sanoi, että laiminlyötyjen trooppisten sairauksien huomiotta jättäminen ei ole hyväksyttävää, ja kehotti kaikkia kynnelle kykeneviä yrityksiä tekemään jotain asian muuttamiseksi. ”Potilaat odottavat, ja heitä on paljon.”