Taistelu syöpää vastaan jatkuu

Lääketieteellinen tieto parantaa eloonjäämisastetta, mutta syövän poistamiseksi maailmasta meidän tulee jatkaa panostamista kehitykseen ja yhteistyöhön.

07.12.2016   |   08:00 GMT+0100

Osaatko kuvitella, että joskus tulevaisuudessa sana ”syöpä” ei enää herätä meissä pelkoa? Siinä maailmassa syöpä on ihmisille hallittavissa oleva, krooninen tila, ei hengenvaarallinen sairaus. Asiantuntijat kertoivat äskettäin järjestetyssä syöpätutkimusfoorumissa, että tämä visio voi olla todellisuutta pikemmin kuin uskommekaan.

”On realistista uskoa, että voimme saavuttaa maailman, joka on vapaa syövän aiheuttamista vaikutuksista”, sanoi Amy Abernethy, MD, PhD ja North Carolinassa sijaitsevan Duke Medicine -sairaalan onkologi. Hän oli yksi puhujista World Free from Cancer: A Road Paved with Medical Innovation -foorumissa, jonka Research!America ja Pancreatic Cancer Action Network järjestivät vuonna 2016.

Lääketieteellisillä innovaatioilla on jo saatu aikaan suuria edistysaskelia syövän vastaisessa taistelussa. Nykyään kaikkien syöpämuotojen viiden vuoden eloonjäämisaste on 68 prosenttia, kun se oli 1970-luvulla 49 prosenttia. Tulevan vuosikymmenen aikana syöpädiagnoosin saamisen jälkeen yli viisi vuotta elävien ihmisten määrän odotetaan kasvavan Yhdysvalloissa 37 prosentilla 11,9 miljoonaan. Näin ennustaa Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention -julkaisussa annettu raportti1.

Meidän täytyy säilyttää nykyinen dynamiikkamme ja tehdä yhteistyötä kansanterveyden edistämiseksi potilaiden, sairaanhoidon, talouden ja tulevien sukupolvien hyväksi.”

”On olemassa ihmisiä, joita hoidetaan säännöllisesti ja jotka elävät vuodesta toiseen pitkälle edenneen sairauden kanssa syövän ollessa levinnyt keuhkoihin, maksaan, aivoihin tai luustoon”, sanoo Michael Fisch, Houstonissa sijaitsevan M.D. Anderson Cancer Centerin yleisen onkologiaohjelman vastuuhenkilö, New York Timesinhaastattelussa. ”Vuonna 1997 emme olisi koskaan uskoneet, että tämä on mahdollista.”

Näistä edistysaskelista huolimatta uusien sairaustapausten ja kuolemantapausten määrä kasvaa maailmanlaajuisesti. World Health Organizationin (WHO) mukaan vuonna 2012 todettiin maailmanlaajuisesti yli 14,1 miljoonaa uutta syöpätapausta, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008, jolloin uusia sairaustapauksia oli 12,7 miljoonaa.  World Cancer Research Fund International arvioi, että vuoteen 2035 menneessä luku voi nousta 24 miljoonaan. Tilastojen valossa on ymmärrettävää, että niin monet pelkäävät syöpää ja tuntevat diagnoosin saatuaan toivottomuutta.

World Free from Cancer -foorumin asiantuntijat uskovat kuitenkin, että syövätön maailma ei ole vain mahdollinen vaan myös saavutettavissa. Innovatiiviset hoidot voivat muuttaa syövän hallittavissa olevaksi tilaksi, joista on esimerkkinä diabetes, multippeliskleroosi ja nivelreuma. Potilaita ei ehkä pystytä parantamaan täysin, mutta oikeiden hoitojen avulla he voivat silti elää täysipainoista elämäänsä.

Tämän saavuttamiseksi tarvitaan jatkuvaa innovointia ja potilaiden, puolestapuhujien, terveydenhuollon tarjoajien, tiedeyhteisöjen, muiden innovaatioiden kehittäjien, maksajien, vallanpitäjien ja valvontaelinten kanssa tehtävää yhteistyötä. Julkisten ja yksityisten toimijoiden väliset kumppanuudet ovat yksi tapa auttaa tutkijoita tekemään yhteistyötä sekä jakamaan resursseja ja tietoa. Yksinkertaistamalla uusien hoitojen hyväksyntäprosessia potilaat voivat saada uusia tehokkaita lääkkeitä nopeammin käyttöönsä.

Kumppanuuksien luominen eri innovaatioalueilla on ratkaisevan tärkeää, jotta syöpätutkimus voi edistyä. ”Olemme alkaneet ymmärtää, että yhteistyö kannattaa”, sanoo Abernethy.

”Meidän täytyy säilyttää nykyinen dynamiikkamme ja tehdä yhteistyötä kansanterveyden edistämiseksi potilaiden, sairaanhoidon, talouden ja tulevien sukupolvien hyväksi”, sanoo Robert Hariri, Celgene Cellular Therapeuticsin puheenjohtaja, perustaja ja johtava tutkija sekä World Free from Cancer -foorumin puhuja.

 

1. http://cebp.aacrjournals.org/content/22/4/561.long

2. http://www.nytimes.com/2008/06/19/health/19iht-snbrody.1.13772712.html?pagewanted=all&_r=1

3. Drawid A et al., Impact of novel therapies on multiple myeloma survival–current and future outcomes. Abstract: E1233 20th Congress of the European Hematology Association

4. National Cancer Institute. Cancer Trends Progress Report—2005 Update. Tabell L1: National Cancer Treatment Expenditures in Billions of Dollars (1963–2004). Finns på

http://www.progressreport.cancer.gov/sites/default/files/archive/report2005.pdf. Visat i april 2015