Akuutti Myelooinen Leukemia (AML)

Akuutti myelooinen leukemia (AML) on veri- ja luuydinsyöpä. Se on aikuisten yleisin akuutti leukemiasairaus ja tunnetaan myös nimellä akuutti myelogeeninen leukemia.

Terveessä luuytimessä kantasolut (epäkypsät solut) kehittyvät kypsiksi verisoluiksi. Kantasolusta voi tulla myeloidi tai lymfoidi kantasolu. Lymfoideista kantasoluista kehittyy valkosoluihin kuuluvia lymfosyyttejä eli imusoluja. Myeloideista kantasoluista kehittyy kypsiä verisoluja, jotka kuuluvat yhteen kolmesta tyypistä:

  • Punasolut, jotka kuljettavat happea ja muita aineita elimistön kudoksiin
  • Veren valkosolut, jotka puolustavat elimistöä tulehduksilta ja taudeilta
  • Verihiutaleet, jotka ehkäisevät verenvuotoa muodostamalla hyytymiä

Leukemiaan kuuluu useita pahanlaatuisia luuydinsairauksia (verisyöpiä), jotka aiheuttavat epäkypsien luuydinsolujen hallitsematonta lisääntymistä ja usein myös päätymistä verenkiertoon.

Akuutti myelooinen leukemia ei siis viittaa yksittäiseen sairauteen. Kyseessä on toisiinsa liittyvien sairauksien ryhmä, minkä vuoksi on tärkeä pitää mielessä, että akuutin myelooisen leukemian eri alatyyppiä sairastavilla potilailla voi olla hyvinkin erilainen ennuste ja hoitovaste. Jokaisen potilaan hoitovaihtoehdot riippuvat AML:n alatyypistä sekä prognostisista tekijöistä.

AML:n oireet aiheutuvat epäkypsien valkosolujen kerääntymisestä luuytimeen. Valkosolujen kerääntyminen luuytimeen häiritsee verisolujen normaalia tuotantoa, mikä johtaa punasolujen, verihiutaleiden ja normaalien leukosyyttien määrän vähenemiseen. Oireisiin kuuluvat muun muassa väsymys, hengästyminen, mustelmat, veren hyytymisongelmat ja lisääntynyt infektioherkkyys. Vaikka joitain riskejä on löydetty, AML:n tarkkaa syytä ei tiedetä. Kuten muutkin akuutin leukemian muodot, myös AML etenee nopeasti ja voi hoitamattomana johtaa kuolemaan vain viikkojen tai kuukausien kuluessa.

AML:n parantaminen voi olla mahdollista. Useimpien potilaiden kohdalla ensimmäinen hoitomuoto on kemoterapia, jonka tarkoituksena on saada leukemiasolut remissioon. Osalle potilaista tehdään luuydinsiirto. Tällä hetkellä AML-tutkimus keskittyy selvittämään AML:n syitä, tunnistamaan parhaita markkereita taudin diagnosointiin, kehittämään keinoja havaita hoidon jälkeen jäljellä oleva tauti sekä kehittämään uusia, spesifeihin tarkoituksiin kohdistettuja lääkkeitä ja hoitomuotoja.