Nivelpsoriaasi

Mikä nivelpsoriaasi on?

Nivelpsoriaasi on niveltulehduksen (artriitin) muoto, joka ilmenee noin kolmasosalla psoriaasipotilaista. Useimmilla puhkeaa ensin psoriaasi ja nivelpsoriaasi diagnosoidaan myöhemmin, mutta toisinaan nivelongelmat alkavat jo ennen iho-oireita.

Nivelpsoriaasia voi esiintyä myös ilman iho-oireita, usein erityisesti niillä, joilla psoriaasia on suvussa. Sairaus on yleisin 30–50-vuotiailla. Se on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.

Nivelpsoriaasin oireita ovat nivelkipu, -jäykkyys ja -turvotus. Oireet voivat kohdistua mihin tahansa kehon osaan, esimerkiksi sormenpäihin, varpaisiin tai selkärankaan ja ne voivat vaihdella melko lievistä erittäin voimakkaisiin. Nivelpsoriaasissa voi esiintyä aktiivi- ja remissiovaiheita. Sairaus diagnosoidaan yleensä terveystietojen, lääkärin tutkimuksen ja diagnostisten testien perusteella. Lihas- tai nivelkipuja voi olla myös ilman nivelten tulehdustilaa (turvotusta). Merkittävinä oireina voivat olla myös jänne- ja limapussintulehdukset. Sormien ja varpaiden turvotus voi johtaa niiden ”makkaramaiseen” turvotukseen, daktyliittiin. Nivelpsoriaasi vaikuttaa usein sormien ja varpaiden distaaliniveliin (lähimpänä kynttä olevat nivelet). Myös alaselkä, ranteet, polvet tai nilkat voivat kärsiä. Joissain tapauksissa silmissä saattaa olla kipua tai punotusta (värikalvotulehdus tai silmän keskikalvon tulehdus).

NivelpsoriaasiIlman hoitoa potilaiden niveliin voi syntyä epämuodostumia, joiden seurauksena toimintakyky heikkenee. Aikainen diagnoosi ja asianmukainen hoito ovat siis tärkeitä, että nivelvauriot voidaan estää. Liikunta voi myös auttaa säilyttämään liikkuvuutta ja ehkäisemään toimintakyvyn alenemista.

Nivelpsoriaasista kärsivillä potilailla on riski muihin kroonisiin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, ylipainoon ja diabetekseen. Riskejä voi pienentää noudattamalla terveellisiä elämäntapoja.