Rintasyöpä

Elimistö koostuu miljardeista soluista, joista kudokset ja elimet muodostuvat. Solut uusiutuvat säännöllisesti, mikä mahdollistaa elinten normaalin toiminnan jatkumisen. Tässä prosessissa kuolleet solut korvautuvat uusilla. Toisinaan solut korvaantuvat epänormaaleilla, hallitsemattomasti kasvavilla soluilla. Tuloksena soluista kasvaa epänormaali kasvain tai massa.

Rinnan alueella voi olla kahdenlaisia kasvaimia: hyvälaatuisia rintakyhmyjä ja pahanlaatuisia syöpäkasvaimia. Rinnan hyvälaatuiset kasvaimet eivät ole syöpäkasvaimia, eivätkä ne leviä muualle kuin kyseiseen rintaan. Rinnan pahanlaatuiset kasvaimet ovat karsinogeenisia ja muodostuvat soluista, jotka voivat levitä rinnasta myös muihin osiin elimistöä.

Rintasyöpää on useaa eri tyyppiä. Usein rintasyöpä alkaa rinnan maitotiehyistä tai maitorauhasista. Rintasyövän alkuvaiheessa tiehyistä löytyvän kasvaimen sanotaan olevan ”in situ” -muodossa, eli se ei ole levinnyt eikä lähetä etäpesäkkeitä. Etäpesäkkeitä lähettävä rintasyöpä tarkoittaa, että rintasyöpäkasvain on tunkeutunut tiehyiden tai maitorauhasten seinien läpi ja levinnyt muualle elimistöön.

Hoitomuoto riippuu rintasyöpätyypistä, joten on tärkeää tehdä perusteellinen tutkimus syöpätyypin määrittämiseksi.

Metastaattinen rintasyöpä

Rinnan pahanlaatuiset kasvaimet ovat karsinogeenisia ja muodostuvat soluista, jotka voivat levitä myös muihin elimistön osiin. Koska pahanlaatuiset rintasyöpäkasvaimet voivat levitä ja kasvattaa pesäkkeitä muihin elimiin, ne voivat vaarantaa elimistön normaalin toiminnan ja olla hengenvaarallisia.

Rintasyöpäsolut voivat metastasoitua eli levitä pääkasvaimen ulkopuolelle. Ne voivat kasvattaa etäpesäkkeitä muualle elimistöön, esimerkiksi luihin, maksaan, keuhkoihin tai aivoihin. Elimistön nesteet, veri ja imuneste, kuljettavat syöpäsoluja pääkasvaimesta elimistön muihin osiin.