Uudet verisyöpähoidot ovat kustannustehokkaita

05.12.2016   |   07:00 GMT+0100

Vuonna 2015 tehty kustannustehokkuustutkimus viittaa siihen, että innovatiiviset verisyöpähoidot ovat erittäin edullisia sekä potilaille että terveydenhoitojärjestelmälle.

”Tämän ei pitäisi olla yllätys”, sanoo Bob Goldberg, Center for Medicine in the Public Interestin perustajakumppani ja varatoimitusjohtaja. ”Tutkimus vahvistaa muiden tutkimusten tulokset: uudet hoitovaihtoehdot auttavat potilaita elämään pidemmän ja terveemmän elämän järkevin kustannuksin.”

Terveystalousasiantuntija Peter Neumann ja hänen kollegansa Tufts Medical Centeristä analysoivat 29 tutkimusta, jotka koskivat uusien verisyöpähoitojen kustannuksia. Heidän mukaansa 73 prosenttia analysoiduista hoidoista maksoi alle 50 000 dollaria jokaiselta niiden antamalta terveeltä lisävuodelta. Terveystalousasiantuntijat katsovat yleensä, että hoidot ovat kustannustehokkaita, jos niiden hinta on alle 100 000 dollaria.

Vaikka monien uusien verisyöpähoitojen on osoitettu olevan edullisia, useat yhdysvaltalaiset vakuutusyhtiöt kieltäytyvät edelleen korvaamasta niitä tai pakottavat potilaat maksamaan puolet kustannuksista.

Tämän vuoksi potilailla on vaikeuksia maksaa reseptejään – ja tämän he kertovat myös lääkäreilleen.

”Potilaat eivät valita lääkäreille leikkausten tai sairaalahoitojen kustannuksista – jotka ovat samalla tasolla näiden uusien lääkkeiden hinnan kanssa – koska yleensä vakuutus korvaa ne”, Goldberg sanoo.

Uudet hoitovaihtoehdot auttavat potilaita elämään pidemmän ja terveemmän elämän järkevin kustannuksin.

Ero johtuu siitä, kuinka vakuutukset on historiallisesti jäsennelty Yhdysvalloissa erottamalla toisistaan lääketieteellistä hoitoa ja lääkkeitä koskevien etuudet. Tämä on johtanut siihen, että potilaat maksavat reseptilääkkeistä enemmän kuin samanhintaisista sairaanhoitopalveluista.

”Meidän pitäisi katsoa kokonaisuutta ja tehdä päätöksiä, jotka perustuvat tosiasioihin, ei tarinoihin, Goldberg sanoo, ”Kannattaa katsoa, mikä rooli lääkkeillä on ollut historiallisesti ja mitä negatiivisia vaikutuksia hoitojen säännöstelyn yrittämisestä on seurannut.”

Sairausvakuutusten tarkoituksena on suojata potilaita katastrofaalisen suurilta kuluilta, mutta tällä hetkellä vakuutuksenantajat eivät kuitenkaan pysty antamaan tarvittavaa tukea verisyöpää sairastaville ihmisille. Meidän on saatava yhdenvertaiset syöpähoidot ja rajoitettava sitä, kuinka paljon vakuutuksenantajat voivat pakottaa potilaat maksamaan itse.