Globaali Terveys

Me Celgenessä katsomme, että potilailla tulee heidän asuinpaikastaan tai taloudellisista resursseistaan riippumatta olla mahdollisuus hyötyä sairauksien ennaltaehkäisyn, diagnosoinnin ja hoidon edistymisestä. Vuonna 2009 perustettu Celgene Global Health (CGH) tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ympäri maailman löytääkseen innovatiivisia ratkaisuja kehitysmaiden kohtaamiin hoitohaasteisiin. Työ pohjautuu käsityksemme siitä, että innovatiiviset hoidot ja kumppanuus sairaanhoidon alalla ovat tärkeä osa pitkän aikavälin kehitystä ja hyvinvointia koko maailmassa.

Celgenen salkussa on yli 400 000:ta eri alustoille tarkoitettua kemiallista valmistetta, joita voidaan mahdollisesti käyttää kehitysmaiden laiminlyötyjen sairauksien (DDW, Diseases of the Developing World) hoidossa. Nämä sairaudet vaikuttavat maailman köyhimpiin ihmisiin. CGH tekee yhteistyötä Product Development Partnerships (PDP) -kumppanien, eri puolilla maailmaa toimivien akateemisten laitosten, kansalaisjärjestöjen (NGO:t), julkisten/yksityisten rahoituselinten, sopimustutkimusorganisaatioiden (CRO:t) ja muiden lääkealan organisaatioiden kanssa arvioidakseen kehittämiensä kemiallisten yhdisteiden aineiden soveltuvuutta laiminlyötyjen sairauksien hoitoon. CGH:llä on käynnissä lukuisia, eri kehitysvaiheissa olevia ohjelmia. Ne ulottuvat seulonnasta aina johtolankamolekyylien optimointiin ja kliinisiin eläinkoetutkimuksiin. Näin CGH pyrkii tutkimaan ja kehittämään salkkuaan itse kehittämillä valmisteillaan.

Laiminlyödyt sairaudet
CGH seuloo monipuolista kemiallista kirjastoamme kehitysmaiden laiminlyötyjen sairauksien (DDW) taudinaiheuttajia vastaan. Tutkittavia sairauksia ovat muun muassa:

  • Unitauti tai HAT (Human African Trypanosomiasis)
  • Chagasin tauti
  • Leismaniaasi
  • Malaria
  • Tuberkuloosi (TBC)
  • Elefantiaasi (lymfaattinen filariaasi)
  • Virusten aiheuttamat verenvuotokuumeet

CGH tekee yhteistyötä Product Development Partnerships (PDP) -kumppanien, eri puolilla maailmaa toimivien akateemisten laitosten, kansalaisjärjestöjen (NGO:t), julkisten/yksityisten rahoituselinten, sopimustutkimusorganisaatioiden (CRO:t) ja muiden lääkealan organisaatioiden kanssa arvioidakseen kehittämiensä kemiallisten aineiden vaikutuksia laiminlyötyjen sairauksien hoitoon. CGH-ohjelmat ovat eri kehitysvaiheissa ulottuen seulonnasta aina johtolankamolekyylien optimointiin ja kliinisiin tutkimuksiin.

CGH laajensi äskettäin yhteistyötään DNDi:n (Drugs for Neglected Diseases initiative) kanssa tunnistaakseen ja optimoidakseen laiminlyötyjen trooppisten sairauksien (NTD, Neglected Tropical Disease) hoitoon tarkoitettujen uusia lääkekandidaatteja. CGH ja DNDi ovat vuodesta 2011 lähtien seuloneet yhdessä CGH:n kemiallisten valmisteiden kirjastoa löytääkseen aineita, joita voidaan käyttää taistelussa laiminlyötyjä trooppisia sairauksia vastaan. CGH ja DNDi pyrkivät yhteistyössä tunnistamaan ja optimoimaan mahdollisia leishmaniaasin, HAT:n, Chagan taudin ja elefantiaasin hoidossa käytettäviä lääkekandidaatteja.

Maailmanlaajuista yhteistyötä

CGH soveltaa aktiivisesti moderneja kehitysmenetelmiä yhteistyössä Medicines for Malaria Venturen (MMV) kanssa tunnistaakseen uusia hoitoja veri- ja maksavaiheessa olevaan malariaan. Malaria on valtava maailmanlaajuinen sairaustaakka, jonka riskialueella asuu yli puolet maailman väestöstä. Uhkana on myös se, että malaria muuttuu nykyisille hoidoille vastustuskykyiseksi. Yhteistyössä MMV:n kanssa olemme löytäneet useita uusia malarian vastaisten yhdisteiden luokkia punasolujen fenotyyppisessä seulonnassa suurinta patogeeniä, Plasmodium falciparumia, vastaan.

CGH ja Advinus Therapeutics Ltd:n tutkimus- ja kehitysyhteistyö keskittyy viskeraalisen leishmaniaasin (VL) hoitoon. Viskeraaliseen leishmaniaasiin sairastuu vuosittain 500 000 ihmistä, ja se on toiseksi yleisin loisista johtuva kuolinsyy maailmassa. Yhteistyöllä pyritään vastaamaan potilastarpeisiin, joita ei voida täyttää nykyisillä hoidoilla. Yhteistyö hyötyy kummankin organisaation kokemuksesta ja asiantuntemuksesta esimerkiksi lääketieteellisen kemian, ADME:n (absorption, distribution, metabolism ja exkretion), DMPK:n (lääkeainemetabolia ja famakokinetiikka) alalta sekä in vivo -menetelmällä suoritettavien proof-of-concept-tutkimusten suunnittelusta.

CGH on tehnyt yhteistyötä myös etelä-afrikkalaisen University of Cape Townin (UCT) H3-D Drug Discovery and Development Center -keskuksen kanssa seuraavan sukupolven hoitojen tunnistamiseksi ja kehittämiseksi tuberkuloosipotilaille. Tässä yhteisessä ohjelmassa pyritään tunnistamaan uusia tuberkuloosihoitoja etsimällä Celgenen kemiallisesta kirjastosta aineita, jotka sopivat tuberkuloosin hoitoon.

Viime vuosina CGH on tehnyt yhteistyötä Indiana University School of Medicinen ja Keniassa sijaitsevan Moi University Teaching and Referral Hospitalin kanssa. Moi University School of Medicine, Moi Teaching and Referral Hospital ja pohjoisamerikkalaisten terveystutkimuskeskusten yhteenliittymä, jota johtaa Indianan yliopisto, ovat vuodesta 1989 asti tehneet yhteistyötä terveyspalvelujen tuottamiseksi, terveystutkimuksen toteuttamiseksi ja sairaanhoidon johtajien kehittämiseksi sekä Pohjois-Amerikassa että Afrikassa. Kumppanuuslaitoksia kutsutaan yhteisnimellä AMPATH (Academic Model Providing Access to Healthcare). AMPATH laajentaa yhteistyössä Kenian terveysministeriön ja Yhdysvaltain hallituksen kanssa fokustaan HIV-viruksesta perusterveydenhuollon tärkeiden tarpeiden täyttämiseen, kroonisten sairauksien hoitoon ja erikoissairaanhoitoon. CGH tukee AMPATH:n onkologiaohjelmia, jotka koskevat potilas-/lääketiedotusta, potilaiden hoitoa, apteekkien tietokantojen laajentamista ja apteekkien tukemista.

CGH tukee Coloradon yliopistoa (University of Colorado, CU). Colorado School of Public Healthin (CSPH) johdolla CU:ssa toimiva Center for Global Health on luonut arvokkaita yhteyksiä moniin yliopistoihin ja klinikoihin, jotka sijaitsevat matalan tai keskitulotason maissa, kuten Perussa, Guatemalassa, Vietnamissa ja Indonesiassa. Yhteyksien ansiosta näiden kehitysmaiden hoitohenkilöstö voi saada stipendejä CU:n Anschutz Medical Campuksessa suoritettaviin globaalin terveyden opintoihin. Stipendien kesto vaihtelee kuukaudesta lukukauteen, ja niiden avulla lupaavat tutkijat voivat saada heille suunnattua ohjausta ja käytännön kokemusta, jota he eivät voi hankkia kotimaissaan.

World Child Cancer

Celgene on Isosta-Britanniasta käsin toimivan World Child Cancer -hyväntekeväisyysjärjestön kumppani ja tukee sitä myös muulla tavoin kuin taloudellisin lahjoituksin. Ison-Britannian ja Irlannin Celgene on lahjoittanut pehmoeläimiä kaikille World Child Cancer -järjestön tukemiin projekteihin osallistuville lapsille. Se on myös osallistunut sponsoroituihin vaelluksiin, tehnyt arpajaislahjoituksia ja osallistunut maratonjuoksuihin ja pyöräkilpailuihin. Celgene on World Child Cancerin virallinen yrityssponsori, ja se esiteltiin järjestön hyväntekeväisyyskumppanina Financial Times -lehden ilmoituksessa, jonka järjestö julkaisi ennen vuosittaista keräystään vuoden 2013 joulukuussa.

World Child Cancer pyrkii parantamaan syöpää sairastavien lasten elämää kaikkialla maailmassa. Celgene on tukenut World Child Cancer -järjestöä vuodesta 2011 lähtien. Järjestö hoitaa syöpäsairaita lapsia kehitysmaissa kansainvälisen sairaalaverkostonsa ja paikan päällä toimivien vapaaehtoisten asiantuntijatiimien avulla. World Child Cancer on yksi harvoista järjestöistä, joka tekee kumppanuusyhteistyötä eri puolilla maailmaan sijaitsevien pediatristen onkologiayksikköjen kanssa. Tällä hetkellä hankkeita on käynnissä Bangladeshissä, Malawissa, Kolumbiassa, Ghanassa, Filippiineillä ja Kamerunissa.

Lisätietoa on osoitteessa: https://www.worldchildcancer.org/

CGH tukee myös hoitojärjestelmien infrastruktuurin ja kapasiteetin parantamista sekä kehitysmaiden paikallisia lääketieteen asiantuntijoita laajentaakseen turvallisten ja tehokkaiden lääkkeiden saatavuutta. Lääkkeiden saatavuuden parantamistyö perustuu lujaan uskoon siitä, että julkisten ja yksityisten toimijoiden välinen kumppanuus, yhteistyö paikallisten asiantuntijoiden kanssa ja parhaiden toimintatapojen vaihtaminen ovat tehokkain tapa toimia.